Výživová terapeutka radí
Pokud Vás trápí ztráta přitažlivé postavy a přibírání na váze v průběhu těhotenství, poradí Vám výživová terapeutka Ing. Zita Viková.
TĚHOTENSTVÍ POVAŽUJÍ ŽENY ZA ZÁSADNÍ PŘELOM V TVAROVÁNÍ POSTAVY, BOJÍ SE PŘIBÍRÁNÍ A NÁSLEDNÉHO NÁVRATU K PŮVODNÍ VÁZE. JAKÝ JE VÁŠ POHLED NA VÁHOVÉ ZMĚNY V PRŮBĚHU CELÉHO OBDOBÍ?
Důležité je, aby si žena udržovala optimální tělesnou hmotnost nejen před otěhotněním, ale i během samotného těhotenství. To znamená, stravovala se tak, aby vyhověla potřebám rostoucího dítěte, ale nebrala těhotenství jako příležitost k nadměrnému přejídání. Naše tělo se v průběhu těhotenství přizpůsobuje aktuálním i budoucím požadavkům dítěte v prvních měsících po porodu. Postava se mění, dochází k nárůstu váhy, ale i ke změnám množství a rozložení tělesného tuku. Pokud žena v těhotenství nepřibere zbytečně mnoho kil, její váha i postava se opět navrátí k normálu. Neděje se tak ale ihned po porodu, kdy je žena připravena na několikaměsíční kojení. Naopak zásob tuku žena intenzivně využívá při samotném kojení. To představuje velký energetický výdej, proto by se měla matka snadno a velmi lehce zbavovat energetických přebytků. Pokud tedy žena po porodu kojí, je to nejlepší způsob, jak se navrátit k optimální váze.
KAŽDÉ TĚHOTENSTVÍ JE INDIVIDUÁLNÍ. PŘESTO LZE NAJÍT NĚJAKÉ ROZDÍLY VE FUNGOVÁNÍ TĚLA, POKUD ŽENA ČEKÁ PRVNÍ NEBO DRUHÉ DÍTĚ?
Ano, každé těhotenství je individuální a naše tělo má velmi dobrou schopnost seberekonstrukce, pokud mu k tomu vytvoříme podmínky. Není důvod, aby tělo fungovalo u každého dítěte odlišně, naopak se přizpůsobuje a u druhého těhotenství probíhá všechno rychleji – porod, regenerace atd. Jde jen o to, abychom na druhé těhotenství nebo kterékoliv další tělo připravili racionálním stravováním a budeme pohybově aktivní i psychicky odolní.
NA CO BY SE MĚLY ŽENY PODLE VÁS V POSLEDNÍM TRIMESTRU A TĚSNĚ PŘED PORODEM VE STRAVOVÁNÍ ZAMĚŘIT?
Rozhodně by se měly zaměřit na pravidelné stravování, jíst často a 5 až 7 malých porcí denně. Doporučuji dodržovat zásady racionální stravy, konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože by nemělo docházek k výkyvům glykémie (hladiny cukru v krvi). Základem je dostatečný kalorický příjem, který je o něco vyšší než normálně, optimální poměr živin, dostatečné zastoupení vitamínů, minerálních látek a dalších nutričně významných látek obsažených v kvalitní stravě. Významnou roli hraje také hygiena a dostatečná tepelná úprava jídel.
POROD JE VELMI FYZICKY NÁROČNÝ PROCES. VYVÁŽENÁ STRAVA VŠAK PŘEDSTAVUJE IDEÁLNÍ MOŽNOST, JAK RYCHLE NAVRÁTIT TĚLU POTŘEBNOU SÍLU. KTERÉ POTRAVINY URČITĚ DO JÍDELNÍČKU ZAŘADIT A KTERÉ NAOPAK VYNECHAT I S PŘIHLÉDNUTÍM KE KOJENÍ?
Tělo rozhodně potřebuje tu nejlepší stravu a to nejen pro regeneraci maminky, ale i pro tvorbu kvalitního mléka pro miminko. Strava bude velmi podobná jako v těhotenství, ale větší prostor můžeme věnovat objemu jídla, který byl v posledním trimestru problém. Jídelníček by měl být co nejpestřejší, vyvážený a obsahovat pouze kvalitní čerstvé potraviny. Jezte hodně ovoce, zeleniny, ořechů, semínek, libového červeného masa, drůbežího masa bez kůže, ryb, celozrnného pečiva a obilovin. Strava by měla obsahovat dostatečné množství vlákniny. Nezbytný je také přísun tekutin. Doporučuji se vyhnout konzumaci „nezdravých jídel“ s vysokým obsahem živočišných tuků, cukrů a soli, alkoholu, dále rizikovým potravinám a těm, které by mohly naše malé miminko nadýmat.
RYCHLÝ NÁVRAT K PŮVODNÍ VÁZE JE SNEM MNOHA MAMINEK. KDY JE VŠAK VHODNÉ ZAČÍT S REDUKČNÍM JÍDELNÍČKEM S OHLEDEM NA VĚK DÍTĚTE A KOJENÍ?
Jak již bylo řečeno na začátku, kojení představuje velký energetický výdej, proto by se kojící žena měla v tomto období velmi lehce zbavovat energetických přebytků získaných během těhotenství. Kojící maminka by ale neměla přespříliš snižovat svůj denní energetický příjem z toho důvodu, že pak nemusí být schopna tvořit kvalitní mateřské mléko. Zdraví našeho dítěte je jistě důležitější než touha zhubnout zbytečně rychle na požadovanou původní váhu před porodem.
JAKÉ CHYBY PODLE VÁS NEJČASTĚJI MAMINKY DĚLAJÍ V RODINNÉM STRAVOVÁNÍ?
Za nejčastější problém považuji ten, že se většinou nestravujeme jako rodina, ale individuálně a nevytváříme tím dětem správné stravovací návyky.
NA KTERÉ DŮLEŽITÉ LÁTKY V JÍDELNÍČKU ČASTO A S OBLIBOU ZAPOMÍNÁME?
Z důležitých látek bych zmínila především dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Ten nám zajistí například 2 lžíce kvalitního syrového rostlinného oleje. Dále doporučuji ryby, které navíc obsahují vysoký obsah jódu, vápníku a hořčíku.
Související články