Co je to laktóza a proč je pro kojence důležitá?
Přečtěte si, proč je laktóza důležitá pro vývoj vašeho miminka.
Laktóza je hlavním sacharidem mateřského mléka. Slouží především k rychlejšímu rozvoji nervové soustavy miminka. Tento mléčný cukr se tvoří v sekrečních buňkách mléčných žláz. Jeho obsah stoupá ze 4 – 5 % v mlezivu, prvotním mléku savců, až k 7 % ve zralém mateřském mléku. Čím více se ho tvoří, tím větší je produkce mléka a koncentrace laktózy v mléku nekolísá. Většina mléčného cukru se stráví v tenkém střevu (90 %), zbytek se fermentuje v nižších úsecích tlustého střeva za přítomnosti bakterií.
VÝZNAM LAKTÓZY:
- Zlepšuje vstřebávání minerálů vápníku, hořčíku, fosforu a železa1
- Štěpí se na glukózu a galaktózu, nezbytnou pro tvorbu galaktolipidů - důležitých pro vývoj centrální nervové soustavy2
- Snižuje pH střevního obsahu – tím příznivě ovlivňuje osídlení střeva dítěte žádoucími bakteriemi (bakterie mléčného kvašení – bifidobakterie a laktobacily)3
- Snížené pH pozitivně ovlivňuje buňky, které se podílejí na udržení správného fungování střevního imunitního systému4
Reference:
- Ziegler EE, Fomon SJ. Lactose Enhances Mineral Absorption in Infancy. JPGN 1983;2:288-294.
- Varma SN, Schwarz V, Naomi Simpson IM. The role of dietary lactose in the synthesis of brain galactolipids. Biochem J. 1962; 85(3):546-549.
- De Vrese M et al. Probiotics—compensation for lactase insufficiency Am J Clin Nutr 2001; 73(2):421s-429s.
- Cederlund A. Lactose in human breast milk an inducer of innate immunity with implications for a role in intestinal homeostasis. PLoS One 2013;8(1):e53876. doi: 10.1371/journal.pone.0053876. Epub 2013 Jan 10.
Související články