Kyselina listová
Ať už miminko plánujete, nebo čekáte, měla byste začít s užíváním kyseliny listové co nejdříve. Právě ona je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. V prvních týdnech těhotenství, kdy se tvoří mozek a mícha, je její zásoba ve Vašem těle naprosto zásadní.
Užívání kyseliny listové snižuje riziko výskytu vrozených vad v oblasti nervové soustavy, například rozštěpu páteře, či dalších vážných poškození plodu - rozštěp patra, vrozené vady srdce, močových cest či končetin. Kyselina listová patří do skupiny vitamínů řady B. Přirozeně je obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta), ovoci (pomeranč, avokádo) a luštěninách (fazole, hrách). Dobrý zdroj představují i kvasnice a játra. Bohužel až 95 % kyseliny listové zničíme vařením, světlem nebo teplem. Z toho důvodu byste neměla spoléhat pouze na příjem kyseliny listové ze stravy, ale doplnit ji také v podobě vitamínových doplňků.
DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM
Před otěhotněním je doporučený denní příjem kyseliny listové přibližně 400 µg denně. V období prvních třech měsíců těhotenství se doporučuje navýšit dávku na 600 µg. Přečtěte si, které vitamíny a minerály v užívat těhotenství.
PŘEDÁVKOVÁNÍ
Mohu se předávkovat? Předávkování se obávat nemusíte. Kyselina listová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě a její nadbytečné množství je z těla vylučováno močí.
TIP NA OSVĚŽUJÍCÍ TĚHOTENSKÉ SMOOTHIE
- 300 ml 100% pomerančového džusu (doporučujeme čerstvě vymačkanou šťávu)
- ½ kelímku bílého jogurtu řeckého typu
- 2 hrnky listového špenátu
- 2 lžičky chia semínek
- 1 ½ hrnku zralého manga (může být i mražené)
- Všechny vitamíny a kyselinou listovou nabité potraviny dejte do blenderu a dohladka umixujte. Dobrou chuť!
OBSAH KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVINÁCH
Druh potraviny (ve 100g) | Kyselina listová (µg) | Druh potraviny (ve 100g) | Kyselina listová (µg) |
---|---|---|---|
chřest | 100 - 155 | housky | 36 |
kapusta | 50 - 85 | žitný chléb | 16 |
kapusta růžičková | 30 - 182 | žitná mouka | 15 |
špenát | 80 - 145 | droždí čerstvé | 1250 |
salát hlávkový | 20 - 75 | meruňky | 3 - 3,6 |
řepa červená | 20 - 110 | třešně | 6 - 75 |
paprika | 60 | jahody | 5 - 65 |
hrášek | 20 - 159 | maliny | 5 - 30 |
fazolky | 42 - 70 | rybíz červený | 11 |
rajčata | 5 - 44,5 | rybíz černý | 16 |
brambory | 6 - 20 | angrešt | 19 |
mrkev | 10 - 55 | avokádo | 30 |
celer | 76 | datle sušené | 21 - 25 |
květák | 30 - 125 | grapefruit | 3 - 11 |
brokolice | 111 | hroznové víno | 6 - 43 |
čínské zelí | 79 | ananas | 4 |
pórek | 103 | mango | 36 |
zelí | 20 - 35 | pomeranč | 5 - 42 |
okurka | 6 - 27 | banán | 10 - 17 |
dýně | 4 - 36 | fíky sušené | 14 - 30 |
fazole | 187 | žampiony | 25 |
hrách | 151 | citrón | 6 - 7 |
čočka | 168 | lískové oříšky | 71 |
sója | 54 - 240 | vlašské ořechy | 66 - 77 |
sójové mléko | 1 | arašídy | 34 |
tofu | 15 | kokosový ořech | 30 |
pšeničné klíčky | 331 - 520 | jogurt | 12 |
chléb bílý | 15 | hovězí maso | 3 - 10 |
knackebrot | 88 | ledviny hovězí | 75 - 170 |
rýže | 16 - 29 | maso vepřové | 2,5 |
müsli | 140 | ledviny vepřové | 93 |
ovesné vločky | 60 - 87 | vejce | 8 - 67 |
mouka pšeničná | 16 - 50 | mléko | 4,65 |
Související články