Ať už miminko plánujete, nebo čekáte, měla byste začít s užíváním kyseliny listové co nejdříve. Právě ona je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu.
V prvních týdnech těhotenství, kdy se tvoří mozek a mícha, je její zásoba ve Vašem těle naprosto zásadní. Užívání kyseliny listové navíc snižuje riziko výskytu vrozených vad v oblasti nervové soustavy, například rozštěpu páteře, či dalších vážných poškození plodu - rozštěp patra, vrozené vady srdce, močových cest či končetin.
Kyselina listová patří do skupiny vitamínů řady B. Přirozeně je obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta), ovoci (pomeranč, avokádo) a luštěninách (fazole, hrách). Dobrý zdroj představují i kvasnice a játra. Bohužel až 95 % kyseliny listové zničíme vařením, světlem nebo teplem. Z toho důvodu byste neměla spoléhat pouze na příjem kyseliny listové ze stravy, ale doplnit ji také v podobě vitamínových doplňků.
DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM
Před otěhotněním je doporučený denní příjem kyseliny listové přibližně 400 µg denně. V období prvních třech měsíců těhotenství se doporučuje navýšit dávku na 600 µg.
PŘEDÁVKOVÁNÍ
Mohu se předávkovat? Předávkování se obávat nemusíte. Kyselina listová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě a její nadbytečné množství je z těla vylučováno močí.
TIP NA OSVĚŽUJÍCÍ TĚHOTENSKÉ SMOOTHIE
- 300 ml 100% pomerančového džusu (doporučujeme čerstvě vymačkanou šťávu)
- ½ kelímku bílého jogurtu řeckého typu
- 2 hrnky listového špenátu
- 2 lžičky chia semínek
- 1 ½ hrnku zralého manga (může být i mražené)
- Všechny vitamíny a kyselinou listovou nabité potraviny dejte do blenderu a dohladka umixujte. Dobrou chuť!
OBSAH KYSELINY LISTOVÉ V POTRAVINÁCH
Druh potraviny (ve 100g) |
Kyselina listová (µg) |
Druh potraviny (ve 100g) |
Kyselina listová (µg) |
---|
chřest |
100 - 155 |
housky |
36 |
kapusta |
50 - 85 |
žitný chléb |
16 |
kapusta růžičková |
30 - 182 |
žitná mouka |
15 |
špenát |
80 - 145 |
droždí čerstvé |
1250 |
salát hlávkový |
20 - 75 |
meruňky |
3 - 3,6 |
řepa červená |
20 - 110 |
třešně |
6 - 75 |
paprika |
60 |
jahody |
5 - 65 |
hrášek |
20 - 159 |
maliny |
5 - 30 |
fazolky |
42 - 70 |
rybíz červený |
11 |
rajčata |
5 - 44,5 |
rybíz černý |
16 |
brambory |
6 - 20 |
angrešt |
19 |
mrkev |
10 - 55 |
avokádo |
30 |
celer |
76 |
datle sušené |
21 - 25 |
květák |
30 - 125 |
grapefruit |
3 - 11 |
brokolice |
111 |
hroznové víno |
6 - 43 |
čínské zelí |
79 |
ananas |
4 |
pórek |
103 |
mango |
36 |
zelí |
20 - 35 |
pomeranč |
5 - 42 |
okurka |
6 - 27 |
banán |
10 - 17 |
dýně |
4 - 36 |
fíky sušené |
14 - 30 |
fazole |
187 |
žampiony |
25 |
hrách |
151 |
citrón |
6 - 7 |
čočka |
168 |
lískové oříšky |
71 |
sója |
54 - 240 |
vlašské ořechy |
66 - 77 |
sójové mléko |
1 |
arašídy |
34 |
tofu |
15 |
kokosový ořech |
30 |
pšeničné klíčky |
331 - 520 |
jogurt |
12 |
chléb bílý |
15 |
hovězí maso |
3 - 10 |
knackebrot |
88 |
ledviny hovězí |
75 - 170 |
rýže |
16 - 29 |
maso vepřové |
2,5 |
müsli |
140 |
ledviny vepřové |
93 |
ovesné vločky |
60 - 87 |
vejce |
8 - 67 |
mouka pšeničná |
16 - 50 |
mléko |
4,65 |