Přejít k hlavnímu obsahu

Batolecí vs. kravské mléko

Období přechodu z kojeneckého do dětského věku se vyznačuje specifickou dynamikou růstu a vývoje, která má dopad na zdraví děťátek po celý jejich život. K tomu, aby se děti mohly správně vyvíjet a aby dokázaly úžasné věci, potřebují tu správnou výživu. Jídelníčku by měl být pestrý a vyvážený a kromě masa, ovoce, zeleniny, luštěnin a cereálií by v něm nemělo chybět ani mléko a mléčné výrobky. Není však mléko jako mléko. Mezi kravským mlékem a batolecím mlékem jsou velké rozdíly.

Proč je batolecí mléko vhodnější než kravské?

Kravské mléko, které je cenné pro své živiny, ve stravě dospělých hraje důležitou roli, ALE dětem ve věku 1-3 let by se mělo podávat opatrně. „Běžně dostupné kravské mléko se od batolecího mléka výrazně liší. Kravské mléko není příliš bohaté právě na živiny, které dětem chybí. Z tohoto pohledu se ukazuje jako výhodnější zařazovat právě batolecí mléka,“ vysvětluje lékařka Radana Kotalová z Pediatrické kliniky FN Motol, specialistka na výživu nejmenších dětí v rozhovoru pro idnes.cz.

Děti ve věku 1-3 let mají často nedostatek vitamínu D, železa a vápníku, a naopak trpí nadbytkem bílkovin1. Batolecí mléka BEBA COMFORT, která jsou označena číslovkami 3, 4 a 5, jsou vyvinuta tak, aby splňovala potřeby děťátek v daném věku života a dodala jim tak potřebné živiny. Železo a vitamín D je právě v kravském mléce ve velmi malém množství, zatím co BEBA COMFORT obsahuje mnohem vyšší hodnoty. Navíc obsahuje vyšší množství esenciálních mastných kyselin, zinku, jódu a vitamínu B a C.

Je také velmi důležité hlídat množství bílkovin, protože nadbytek bílkovin může vést k vyššímu riziku obezity a s tím souvisejících onemocnění2. V kravském mléce je obsaženo vysoké množství, zatímco batolecí mléka pod řadou BEBA COMFORT obsahují optimalizovanou bílkovinu, která s rostoucím věkem dítěte klesá. Bílkovina je navíc upravena naším patentovaným procesem OPTIPRO®, díky kterému se původní bílkovina z kravského mléka podobá bílkovině v mléce mateřském. 

Batolecí mléka dodržují velmi přísnou kvalitu

Výroba batolecích mlék je také navíc velmi přísně hlídána a musí splňovat veškeré legislativní požadavky. To se týká jak výrobního procesu, tak kvality surovin. „Například tolerance pro nežádoucí bakterie je zde nulová. To samozřejmě neplatí o výrobě běžného kravského mléka,“ vysvětluje lékařka Kotalová.

1 Nestlé internal data: DUND-101930 / Nutri-Tods.
2 Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr. 2009;89:1836-45